Kotiakustiikka.fi

Kuunteluhuoneet

Kuunteluhuoneet

Kuunteluhuoneissa akustisen suunnittelun päätavoitteita ovat:

  • vaimentaa muut kuin kaiuttimista suoraan kuuntelijalle tulevat äänet
  • vaimentaa ja hajottaa äänen jälkiheijastukset siten, ettei huone tunnu liian kaikuvalta.
  • säilyttää luonnollinen tilavaikutelma siten, ettei huonetta vaimenneta liikaa
  • sijoittaa kaiuttimet ja valita rakenteet siten, ettei mikään taajuus (etenkään matalilla äänillä) korostu tai vaimene liikaa

Perinteisessä kahden äänikanavan stereolaitteesta ääni tulee kuuntelijan edestä mutta monikanavaisessa ratkaisussa myös kuuntelijan sivuilta ja/tai takaa. Tällöin tulee muistaa myös näistä suunnista tulevan äänen heijastusten hajottaminen ja vaimentaminen.

Suora ja heijastuva ääni

Perinteinen kotelokaiutin säteilee suurimman osan korkeista äänistä kuulijaa kohti. Matalat äänet sen sijaan lähtevät joka suuntaan. Kaiuttimista lähtevät äänet heijastuvat huoneen pinnoilta. Suoran ja heijastuneen äänen kohdatessa syntyy ns. interferenssi, jonka seurauksena osa äänistä vahvistuu ja osa vaimentuu. Kaiuttimesta tuleva ääni värittyy ja kuulostaa oudolta. 

Äänen heijastumista voidaan pienentää käyttämällä ääntä vaimentavia (absorboivia) ja hajottavia materiaaleja katto-, seinä- ja lattiapinnoilla. Perusratkaisuja ovat:

  • asentaa kaiuttimien taakse matalia ja keskikorkeita ääniä vaimentavia Ecophon Master beta -levyjä
  • asentaa seiniin ja kattoon äänen todennäköisimpiin heijastuskohtiin (ns. peiliheijastus) koko äänialuetta vaimentavia levyjä, kuten Ecophon Master alpha ja Ecophon Wall Panel
  • käyttää lattialla kuuntelupaikan ja kaiuttimen välissä raskasta, mahdollisimman paksua mattoa
  • sijoittaa huoneen taka- ja sivuseinille ääntä hajottavia huonekaluja (esim. kirja- ja levyhylly) tai erityinen diffusori. Ecophon Wall Panel -levyjä voidaan käyttää yhdessä ääntä hajottavien elemettien kanssa.

Sisäkatto Focus, Master alpha tai Sombra, seinälevyt Wall Panel tai Master beta

Sisäkatto Ecophon Focus Ds

Matalat äänet

Huoneen muodosta ja koosta riippuen jotkin äänet korostuvat ja jotkut vaimenevat huoneeseen syntyvien ns. seisovien aaltojen vaikutuksesta. Seisova aalto syntyy, kun pinnoista heijastuvat ja toisensa kohtaavat ääniaallot vahvistavat ja vaimentavat toisiaan aina samoissa kohdissa huonetta eli ääni on resonanssissa näillä taajuuksilla.

Erityisesti matalilla äänillä seisovat aallot voivat erottua selvästi bassoalueen korostumina ja vaimentumia. Seisovien aaltojen vaikutusta voidaan vähentää sijoittamalla kaiuttimet siten, että toisto on mahdollisimman tasainen. Tämä ei aina riitä tai ole mahdollista. Tällöin korostumista päästään eroon käyttämällä oikein suunniteltuja vaimennusmateriaaleja. Käytännöllisimpiä matalien äänien vaimentajia ovat levyresonaattorit, joita sijoitetaan tarpeen mukaan seinäpinnoille ja jos mahdollista lähelle huoneen nurkkaa.

Katon ja lattian välisiä seisovia aaltoja voidaan vaimentaa käyttämällä ääntä absorboivia Ecophon Master (alpha, beta tai gamma) -levyjä. Levyt tulee asentaa alaslaskettuna (alaslasku vähintään 200 mm) ja niiden taakse laitetaan n. 100 mm paksuinen Master Extra Bass -levy. Haluttaessa musta kattopinta käytetään Ecophon Sombra -levyä, jonka takana on X-Bass -levy.

Tuotteet

Kuunteluhuoneiden akustointiin suositeltavia tuotteita:

Ecophon Master

Ecophon Akusto

Ecophon Focus

Ecophon Extra Bass

  • Extra Bass